dla

96-200 The Broadway

New YMCA and homes in the heart of Wimbledon

Wimbledon, London
Community, Homes, Workplace
Wimbledon, London
Community, Homes, Workplace
Thornsett Group / YMCA
Design, Delivery

Located in the town centre of Wimbledon, this mixed-use development combines a 121-room YMCA hostel, and associated gym, café and offices with 135 new homes and ground floor retail spaces, positioned adjacent to two prominent character areas, The Broadway and South Park.  

The project is a joint venture between the developer Thornsett and the St Paul’s Group YMCA – replacing an existing hostel with a new facility. We worked closely with the planning team at the London Borough of Merton to develop a design that marked this gateway to the town centre with an architectural approach that referenced the unique character of the buildings along the Broadway. This was achieved by designing a two storey colonnade with our bespoke design of ‘flowers’ – a unique casting design.  The design team also collaborated with a local artist who designed the patterns in the horizontal elements and perforated panels in the YMCA rooms to link our proposal with the history of Wimbledon and the YMCA as well as to add texture and richness to the overall appearance of the proposal.

www.frenchandtye.com

Addressing the main planning challenge of building height, the project emphasises high-quality design, careful massing, and material selection. Comprehensive townscape analysis, verified views, and advanced visualization tools such as Vucity subscriptions, CGI renderings, sections, and physical models were instrumental in demonstrating minimal adverse impact and ensuring project viability. 

The project, executed in two phases to maintain YMCA operations throughout, delivers high-quality homes,  with over 70% featuring dual aspects—a notable achievement in such an urban setting. The development contributes to local welfare by providing Affordable Homes, enhancing public realm amenities, retaining the YMCA, and championing sustainability and Circular Economy principles. 

 

 

www.frenchandtye.com

The site’s primary challenge is harmonising with the mid-rise context of The Broadway while transitioning into the low-rise urban fabric of South Park Road. To address this the scheme features a cohesive mix of interconnected buildings, varying in height, plot widths, setbacks, and curved corners. 

www.frenchandtye.com

The proposal connects the Broadway shopping parades either side of the site. Inspiration was taken from the vertical rhythm and character of the surrounding shopping parades as well as organic shapes present in nature to create a soft overhang soffit resulting in a light colonnade.

www.frenchandtye.com

Project team

Awards

Housing Design Awards Shortlisted 2022
Next project

Hackney Gardens

Award winning homes in Hackney